Tuesday, September 2, 2014

Tips mengecilkan lengan, betis dan peha

Assalammualaikum wbt & salam sejahtera.....

Kebanyakan orang akan merasa kurang percaya diri ketika melihat lengan, paha dan betis mereka yang besar dan menggeleber. 




Tak dapat dinafikan, penampilan akan terlihat kurang menarik dengan keadaan seperti ini. 

Apa yang sebenarnya menyebabkan masalah ini dan apakah tindakan yang tepat untuk mengatasi masalah ini?

Penyebab lengan, paha dan betis menggeleber adalah lebihan lemak di dalam tubuh yang terjadi ketika seseorang mengambil terlalu banyak makanan yang mengandung lemak dan karbohidrat, seperti daging, nasi, ubi, jagung, dan lain-lain. 

Perlu diketahui bahwa lelaki dan wanita yang berusia 20-40 tahun dengan keperluan kalori sekitar sekitar 2.000 kalori per hari bersamaan 45 gram lemak per hari. 
Apabila pengambilan lemak lebih dari itu, maka akan terjadi penumpukan lemak pada lengan, paha dan betis.

Untuk mengatasi pengumpulan lemak pada lengan, paha dan betis, mari kita lihat beberapa hal berikut ini:

1. Rutin Berolahraga - 3 kali seminggu seperti berjogging, menari dan latihan olahraga berintensitas tinggi.

2. Hindari Junkfood
 Pilih makanan sihat seperti ikan yang dimasak steam dengan sayur atau aneka buah-buahan. Jangan lupa untuk mengurangi karbohidrat berwarna putih dan menggantinya dengan karbohidrat coklat, seperti nasi merah atau roti gandum.

3. Banyak Minum Air
Minum air mineral paling tidak 8 gelas sehari. Kebiasaan ini akan membantu tubuh mengeluarkan racun dan meningkatkan proses penurunan berat badan. 

4. Mengambil protein
Pilih makanan yang tepat yang membantu tubuh menurunkan berat badan. Salah satunya adalah meningkatkan pengambilan protein serta mengurangi karbohidrat dan lemak.

5. Mengurangkan kalori
Seperti telah disebutkan sebelumnya, pengurangan kalori setiap hari mesti diamalkan secara sihat dan mengikut panduan. Jika merasa lapar, ambil kudapan seperti buah-buahan segar.

Jom kita sama-sama cuba amalkan secara istiqomah in shaa Allah kita akan berjaya!





No comments:

Post a Comment